"Luciae... candidae, coniugi carissimae..."

Az ember szeresse a helyet, ahol él! Ha ezt képes megmutatni Vendégeinek is, akkor a harmónia tökéletes!

Tiffán’s Csenge

Tiffán’s Csenge

DHC Villány Védett Eredetű Classicus Fehérbor
(Rajnai Rizling - Olaszrizling)

Az olaszrizling ültetvényünk a Siklós környéki hegyekben található, Kövesföld dűlő termése. Ez a Villányi borvidék “fehérboros” részeként vált hagyományosan ismertté. A Rajnai Rizlingünket a villányi Várerdő-dűlőbe telepítettük, ami észak nyugati fekvésének köszönhetően az egyik leghűvösebb dűlő. Tökéletes érettségben és egészségesen szüreteltünk. Rövid héjon áztatás után 15-16°C -on erjesztettük. A bor kizárólag acéltartályban érik a februári töltésig. Ami a bortrend kívülivé teszi, hogy részleges malolatikus erjesztés után is 6 g/l-es savtartalommal egy barátságos, de mégis gerinces fehérbort kaptunk. Csenge a Tiffán család legifjabb tagja. 2010-ben született, amikor először készítettük el ezt a házasítást. Tiffán Ede vallja, hogy Villány legjobb fehérborai hagyományosan ebből a két fajtából készültek.

Évjárat: 2016

részletek
Tiffán’s Rosé Cuvée

Tiffán’s Rosé Cuvée

DHC Villány Védett Eredetű Classicus Rosébor
(Pinot Noir - Kékfrankos - Portugieser - Kadarka)

A két-három órás héjonáztatás a Tiffán’s rosékra jellemző hagymahéjszínt eredményezett. A részlegesalmasav-bontáseredményeként a savtartalom az általunk optimálisnak tartott szintre csökkent, idézve a régi villányi selymes, kedves „Blumenwein” - sillereket és a számunkra etalonnak számító Bandol-i rosékat. Évjárat: 2016

részletek
Tiffán’s Portugieser

Tiffán’s Portugieser

DHC Villány Védett Eredetű Classicus Vörösbor
(Portugieser)

Ez a fajta Villány védjegye, tradicionális fajtája, a pincék termékskálájának alapja. Egy jó évjáratú Portugieser, friss, üde, lágy, kevés cserzőanyagot tartalmazó, fiatalon is könnyen fogyasztható bor. A Tiffán’s Portugieser a villányi Jammertal és Sterntal, a nagyharsányi Várerdő és Ördögárok dűlőkben termett. A szőlőt megfelelő érettségben és egészségesen szüreteltük le, a végeredmény egy lágy, igazi Portugieser lett.

Évjárat: 2016

részletek
Tiffán’s Immortal

Tiffán’s Immortal

DHC Villány Védett Eredetű Classicus Vörösbor
(Kékfrankos - Pinot Noir - Merlot - Cabernet fajták - Portugieser - Syrah - Kadarka)

Villány fő vörösborszőlőinek házasítása. Az íz világ maga Villány. A fajtaösszetételen minden évben picit változtattunk. A kétéves fahordós érlelés eredménye egy bársonyos szép vörösbor, lágy savakkal, érett, finom tanninal.

Évjárat: 2015

részletek
Tiffán’s a Régimódi

Tiffán’s a Régimódi

DHC Ördögárok Védett Eredetű Premium Vörösbor
(Portugieser - Kadarka)

Kizárólag az Ördögárok-dűlő termése. Tradicionális házasítás, ahogy erre a bor neve is utal. A Portugieser gyümölcsössége, lágysága tökéletes harmóniában párosul a Kadarka izgalmas fűszerességével. A 9 hónapos fahordós érlelés teltté, bársonyossá varázsolta e házasítást.

Évjárat: 2015

részletek
Tiffán's Merlot

Tiffán's Merlot

DHC Villány Védett Eredetű Premium Vörösbor
(Merlot)
Minden évben nagy hangsúlyt fektetünk a Merlot-ra. Habár legtöbbször házasításaink egyik alapja, a fajta önmagában is nagy élvezetet nyújt. Villány leghíresebb dűlőiből származó borok házasítása. Egy igazi gyümölcsbomba, nagy testtel, szép szerkezettel.

Évjárat: 2013

részletek
Tiffán’s Principium

Tiffán’s Principium

DHC Villány Védett Eredetű Premium Vörösbor
(Cabernet Franc - Cabernet Sauvignon - Merlot)

Pincészetünk az 1989-es évjáratú Cabernet Sauvignon-nal jelent meg először a gasztronómiában. Az évek során a Cabernet Franc, majd a 2011-es évjáratban a Merlot is beházasodott a borba. Tehát ez a bor volt az indulás, a kezdet, ami latin szóval Principium-ot jelent. Ez az oka annak, hogy a 2011-es jubileum alkalmából a bor ezt a nevet kapta. A latin szó alapelvet is jelent: ebben a borban fogalmazódott meg kezdettől fogva szakmai ars poeticánk, amely természetesen fejlődött, csiszolódott és ért el arra a pontra, amit ez a bor képvisel. Elsősorban a Jammertal és a Sterntal termése, de került bele a Kopárból és az Ördögárokból is. Szigorú terméskorlátozással, késői szüretelésű szőlőből készült. A két éves kishordós érlelés finom, visszafogott barrique ízzel egészítette ki a bor fekete erdei gyümölcs illat- és íz világát.

Évjárat: 2013

részletek
Tiffán’s Cabernet Sauvignon

Tiffán’s Cabernet Sauvignon

DHC Villány Védett Eredetű Classicus Vörösbor
(Cabernet Sauvignon)
Egy igazi klasszikus villányi Cabernet sauvignon. A tőkék a történelmi Jammertal dűlőben találhatók. Kézi szüret, irányított acéltartályos erjesztés, kíméletes extrakció és másfél év érlelés teszi szerethetővé ezt a bort. Érett piros gyümölcsök és karakteres savgerinc, a fajtára jellemző fűszeresség.

Évjárat: 2014

részletek
Tiffán’s Pinot Noir

Tiffán’s Pinot Noir

DHC Villány Védett Eredetű Premium Vörösbor
(Pinot Noir)

Tudnivaló, hogy a Pinot Noir a hűvös, kontinentális vidékek fajtája: Burgundia, Oregon erről árulkodik. Nem jelenti ez azonban azt, hogy ezeken a vidékeken nincsenek forró nappalok, de azok mellett - különösen az érési időszakban - a hűvös éjszakák védik meg, hogy a Pinot Noir (ha kisebb mértékben, de más fajták esetében is) fűszerei, finom savai elégjenek. Villány déli meleg fekvései nem alkalmasak a Pinot termelésére. A mi választásunk tökéletes volt: a Várerdő nyugat-észak nyugati fekvése ideális a fajtának: szép savú, pikáns, fűszeres bort terem.

Évjárat: 2013

részletek
Tiffán’s Lucia

Tiffán’s Lucia

DHC Villány Védett Eredetű Premium Vörösbor
(Merlot - Cabernet Franc - Cabernet Sauvignon)

A bor stílusát a Kopár dűlő határozza meg, amelyet kiválóan egészít ki az Ördögárok Merlot-ja és a finom, dús, érett tanninú Sterntal-i Cabernet Franc.

Évjárat: 2011

részletek
Tiffán’s Cuvée Carissimae

Tiffán’s Cuvée Carissimae

DHC Kopár Védett Eredetű Premium Vörösbor
(Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc)

A Kopár-dűlőben szőlőtelepítés előkészítése során egy talajmunkát végző gép római kori sírkőtöredéket fordított ki a földből. Ez a 120 x 80 cm méretű kő egy Kr.u. 260-ban, 25 évesen elhunyt hölgy emlékét őrzi. Felirata így szól: „Luciae... candidae, coniugi carissimae…” („A szépséges Lucia-nak, a legkedvesebb hitvesnek…”) Pincészetünk 1999-ben palackozta az első dűlő szelektált házasítást a Kopárból, s mikor megfogant az ötlet („nevezzük el a bort erről a hölgyről!”), a múzeum vezetői a szöveg megfejtéséhez felajánlották nagylelkű segítségüket. Azóta ez a síremlék (amely természetesen a magyar állam tulajdona) pincészetünkben van kiállítva, bárki számára megtekinthető. S ahogy a férj 1700 évvel ezelőtt elnevezte halott feleségét, úgy neveztük el mi is e borunkat (Cuvée Carissimae, vagyis a Legkedvesebb Cuvée-je). Azóta minden évben lepalackozzuk ezt a házasítást, amely címkéjén őrzi Oppidum Úrnője emlékét…

Évjárat: 2013

részletek
Tiffán’s Elysium

Tiffán’s Elysium

DHC Ördögárok Védett Eredetű Premium Vörösbor
(Merlot)

A bor kizárólag Merlot fajtából áll, dűlőszelektált. Az erjesztés hűthető acéltartályokban 28 °C fokon történik, 3 hétig tartó elhúzódó erjedéssel és összesen 4 hetes héjon tartással. A macerációt az erjedés alatt körfejtéssel és pigeage-zsal (csömöszölés) folytatjuk. A 16 hónapos érlelés kizárólag első és második töltésű francia (Taransaud) tölgyfahordókban zajlik, amelyek faillata és íze nem telepedett rá a borra, hanem annak finom eleganciáját segítette. A bor több évtizedes potenciállal bír. Feketébe hajló, gránátvörös szín jellemzi, egy méltóságteljes hömpölygés a pohárban. Illatában és ízében a fajta jegyeinek széles spektrumát felvonultató igazi gyümölcsbomba. Méltán az egyik legfényesebb ékköve pincészetünknek.

Évjárat: 2008

részletek
Tiffán’s Grande Selection

Tiffán’s Grande Selection

DHC Villány Védett Eredetű Premium Vörösbor
(Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc - Merlot)

Kizárólag a legnagyobb évjáratokban készül ez a bor, így 1995, 1997, 1999, 2000, 2003, 2006, 2007, 2008 után nem volt kérdés, hogy a csodálatos minőséget adó 2009. év termése is palackba kerüljön. A bort a Kopár, az Ördögárok és a Sterntal dűlőből származó tételek alkotják. A rendkívül szigorú szelekció nagyon kis mennyiséget produkál, ennek eredményeként összesen 2500 palack készült. A szüret október közepén történt, mely időszakban az egyes fajták rendkívül szép, fenolos érettséget mutattak, 23-24 mustfokkal. Az erjesztés hűthető acéltartályokban 28°C-on történt, 3 hétig tartó elhúzódó erjedéssel és összesen 4 hetes héjon tartással. A macerációt az erjedés alatt körfejtéssel és pigeage-zsal (csömöszölés) folytattuk. A két éves érlelés előbb francia barrique hordókban majd 20 hektoliteres magyar tölgyfahordókban történt, amelyek faillata és íze nem telepedett rá a borra, hanem annak finom eleganciáját segítették.

Évjárat: 2009

részletek