Tiffán’s Principium
BOR ELNEVEZÉSE | Tiffán’s Principium |
MINŐSÉGI KATEGÓRIA | DHC Premium Villány |
ÉVJÁRAT | 2013 |
SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI ADATOK | |
Dűlők megnevezése: |
Jammertál Sterntal |
Szőlőfajták és arányaik |
Cabernet Franc (45%) Cabernet Sauvignon (30% Merlot (25%) |
Érlelés: |
másod- és harmadtöltésű; francia barrique és 1000l magyar fahordó |
Érlelés hossza: | másfél év |
Palackozás időpontja: | 2016. február 11. |
BOR JELLEMZŐI | |
Alkoholtartalom: | 14.04% |
Maradék cukor: | 1.3 g/l |
Savtartalom: | 5.0 g/l |
KERESKEDELMI ADATOK | |
Készült: | 11730 palack |
KÓSTOLÁSI JEGYZET/BORLEÍRÁS
Pincészetünk az 1989-es évjáratú Cabernet Sauvignon-nal jelent meg először a gasztronómiában. Az évek során a Cabernet Franc, majd a 2011-es évjáratban a Merlot is beházasodott a borba. Tehát ez a bor volt az indulás, a kezdet, ami latin szóval Principium-ot jelent. Ez az oka annak, hogy a 2011-es jubileum alkalmából a bor ezt a nevet kapta. A latin szó alapelvet is jelent: ebben a borban fogalmazódott meg kezdettől fogva szakmai ars poeticánk, amely természetesen fejlődött, csiszolódott és ért el arra a pontra, amit ez a bor képvisel. Elsősorban a Jammertal és a Sterntal termése, de került bele a Kopárból és az Ördögárokból is. Szigorú terméskorlátozással, késői szüretelésű szőlőből készült. A két éves kishordós érlelés finom, visszafogott barrique ízzel egészítette ki a bor fekete erdei gyümölcs illat- és íz világát.
CÍMKELEÍRÁS
A címkén a trónuson ülő Démétért, a Földanyát láthatjuk; ő tanította meg az emberiséget a föld művelésének művészetére. Ő egyben a gyümölcsök érlelője is. Démétér volt Bacchus szívének őrzője. A rajzon azt a jelenetet látjuk, amikor az ifjú Bacchusnak, Tiffán Edének átadja azt a jogart amelynek feje egy szőlőfürt, ezzel jogosultságot szerzett a szőlő és borkészítés tudományához. Így veszi kezdetét a kezdet, a Principium, maga a Tiffán’s borászat.